pondělí 15. srpna 2016

Londýn

Londýn je místo samo o sobě.
Z ulic cítíte městský ruch, dobré jídlo a nadsazené suvenýry snažící se přilákat dychtivé oči turistek. Elegantní ulice všude kolem, gentlemanští muži, přátelské ženy, které, když do nich nechtěně vrazíte, omluvně odvětí, „Sorry darling, it was my fault.“
Doporučuji se kochat jak stydlivým sluncem, když se konečně rozhodne vykouknout, tak i architekturou, přírodou a lidmi.
Pokaždé, když zavítám do Londýna, tak na mne dýchne pracovní inspirace, Londýn ukazuje, že opravdu vše je možné, jen se tomu věnovat a věřit si.


Vím, že většina lidí odsuzuje, když cestujete do určité země a navštívíte pouze jedno město. Ano, svým způsobem na tom je něco málo pravdy. Podle mne však nemůžete prozkoumat celičkou Anglii za pár dní. Trvá to týdny, dokonce i měsíce, než začnete nahlížet a postupně odkrývat veškeré zajímavé zvyky, které jsou turistům utajené. A to já k smrti miluji, ale pomalé odkrajování způsobů, míst a tajemství, to jsou pro mne taky malé výhry s překvapením.

S pomalým příchodem jara se mně a mým dvěma spolužačkám a dobrým kamarádkám (Hana a Nelly) zachtělo vytáhnout paty z rodné krajiny a provětrat pasy a cestovní kufry. Dlouho jsme se domlouvaly na směru cesty. Chtěly jsme omrknout, co nového v Evropě. Přemýšlely jsme o Benátkách, Francii, i co se děje za vodou (v té době ještě v EU - GB). Protože jsme se dohodly, že výlet by měl být pro odpočinek od stále bližších zkoušek, bude směřován spíše jako kulturně-poznávací elegantní trip. No, a protože zrovna padly anglické letenky a do Francie nám starostliví rodiče nedovolili, rozhodly jsme se zavítat přímo do centra Londýna.
Objednaly jsme letenky. (Uf.) Zabookovaly hostel. (Ještě větší uf.) Zavolaly jsme do hostelu si se sekretářkou pokecat v angličtině a při té příležitosti zrušit rezervaci. (Velké uf.) A najít hostel na Baker  Street (Marble Arch Inn), která sousedí s Oxford Street za ještě lepší cenu, než ten minulý.

V podvečer odletu jsme se sešly na brněnském letišti Tuřany nadšené a plné očekávání. Rozloučily jsme se s řidiči/rodiči a pomalounku jsme se probíraly vstupními bránami a prohlídkami. Stihly jsme si v klidu vypít kávu, dát něco k zakousnutí v letištní kavárně, omrknout cenu parfému a prodrat se k letadlu včas.

Letěly jsme Ryanair linkami, se kterými jsme byly spokojené. Pilot byl šikovný a přistání jsme s ostatními pasažéry ani necítili.
V nočních hodinách jsme šťastně našly náš autobus, který z letiště mířil rovnou do centra Londýna. Snad nikdy mě nepřestane udivovat hodnota transferu, v jednu chvíli jsme ve známém městě v rodném kraji, no a v druhou chvíli vystupujeme z letadla o 1470km vzdušnou čarou dál..
S naloženými kufry jsme brouzdaly nočním Londýnem a hledaly náš hostel. Tu cestu nikdy nezapomenu, ne kvůli tomu, že jsme byly unavené, promrzlé, v cizím městě, bez doprovodu, skoro ztracené a myslím, že i výborným cílem pro zloděje k půlnoční krádeži, ale poprvé jsme viděly Londýn dohromady. Spolu. Tři kamarádky, jejich kufry a sny které se staly skutečností. Prodírajíce se noční poklidnou nádherou velkoměsta.

A tak to začalo, naše první velké společné dobrodružství.

Předem se omlouvám za možné nesrovnalosti v průběhu těch krásných dní strávených v Londýně. Je to už pár týdnů, co jsme tam byly a já jsem svůj chytrý papír se zápisky nechala v mém starém pokoji v malé rodné vesničce, proto bych dále shrnula sled událostí, atrakcí, kavárniček, butiků a míst, které jsme navštívily, zažily, vychutnaly a které nás překvapily. Pokud se s kamarádkami v průběhu několika týdnů sejdeme nad kávou a domluvíme na podrobném sepsání událostí v pořadí tak, jak se staly, ráda je sem dodám. Je to přece jenom plus pro mou špatnou paměť.


Pret („
Prêt à Manger“ – ready to eat, tedy připraven jíst)

Jen to slovo zní jako labužnické Mňam! Teda vlastně – Yum!
„Organic coffee, natural food“, zní jejich logo.
Pret je sandwich shop, jak nám radí wiki, který byl založen již v roce 1983. No, angličané ví, co je dobré. Má opravdu výborné Lungo, holky potvrzují, že i Cappuccino je moc dobré.
No a jídlo? Další Mňam!
Pret užívá pouze přírodní ingredience, jeho sendviče jsou vytvořeny téhož dne, kdy se prodávají, v soukromé kuchyni Pretu. Můžete tedy počítat s dostačující čerstvostí každého výrobku.
A teď pozor, jídlo, které není prodáno téhož dne, co bylo vyrobeno, jde rovnou na charitu. Pret nerad používá plastové obaly, proto dává přednost tenkým papírovým sáčkům.

Pret najdete opravdu na každém rohu londýnských ulic. V tomto občerstvení jsme snídaly každé ráno a pokaždé, když jsme se cítily vysíleny, jsme se tam šly i přes den ohřát.
No a co v Pretu posnídat? Kávu. Jednoznačně. Také smoothie nápoje mají vynikající, sendvič, salát, croissant, muffin, no, vybere si opravdu každý. A opravdu každý bude odcházet spokojený.

Nebudu tady dlouze zmiňovat Starbucks, určitě se mezi Vámi najde spousta milovníků sladkých starbucks ne/kávových nápojů. Nemusíte se tedy vůbec bát, že tento coffee shop nenajdete, je také na každém rohu. Alespoň můžete obhlédnout novinky, co přijdou do Čech za pár dní/týdnů.

Costa
Dalším z takových je Costa.
Mají kávu? Mají. Je dobrá? Je. Tak jdeme tam.
Haha, jojo, do Costy jsme taky zavítaly – pro porovnání kvality kávy. Zahřála nás stejně dobře, jako její hezky upravené prostředí.

Victoria’s secret
Holky, když jsme tady, tak je prostě povinnost alespoň nahlédnout do Victorky. A tak jsme šly, je to přece dámský výlet pro oslavu ženství, ne?
A ano, vyřádily jsme se. Dobrý to bylo..

Primark
Ten v Čr nemáme, tak jsme nakoukly, dokoupily kousky, které nám při výletu scházely, jako třeba pyžamo, svetr, jógové oblečení, kabelka, taška, tvrzené sklo na mobil, a tak. Znáte, že?

Soho
Chinatown
Tam jsme se opravdu chtěly podívat. Pořádně tuhle bezva čtvrť prozkoumat. Se školními výlety tudy jenom prolétnete. Takže jsme to chtěly napravit.
Kochaly jsme se krásnou architekturou a všemožnými lákadly na turisty.
Chtěly jsme si dát opravdu nějaké dobré asijské jídlo ne z okoukaných bister do kterých zavítá každý.
Našly jsme restauraci, ve které bylo narváno místními, a to se nám líbilo. Konečně okusíme chutě té dobré čínské čtvrti v Londýně.
Sněz co můžeš, bylo taky jedno z lákadel.  No a 百勝! Jak zní v tradiční čínštině české mňam.
Zelenina, rýže a vše ostatní mělo dlouho nepřekonatelnou báječnou chuť a tím pádem si tohle malé bistro získalo první příčku v našich ochutnávkách. Ještě jednou百勝 a 吃的福祉 (jídlu zdar)!

Camden Town
Tak Camden doporučuji naprosto každé umělecké, střelené, nákupní duši.
Pro každého je tam něco, kromě levného kvalitního oblečení, které na camdenských trzích koupíte za tři stovky, u nás za dva tácy, najdete i stylové domy, krčmy a bezva zábavu.
Pokud chcete mít dobré fotky, které ihned přitáhnou pozornost, zajeďte si červeným dvoupatrovým busem právě do tohoto místa. Vím, že se Vám bude líbit.

The Book Warehouse
Chci také z Camdenu  zvýraznit knihkupectví zvané The Book Warehouse. Jsou tam úžasné knížky ve velmi dobré kvalitě za super cenu.

Foyles Bookstore
Foyles Vás přivítá vřelým logem „Welcome book lover, you are among friends,“ tedy „Vítej milovníku knih, jsi mezi přáteli.“ Je to jedno z nejznámějších knihkupectví na světě, s tímto citátem je najdete na Charing Cross Road. Může trvat hodiny, než projdete všechna jeho patra. A za ty hodiny najdete nejméně dva tucty knih, které byste si rádi koupili. Opravdu, je to ráj.

The British Museum
Páni, tam se běžte mrknout. Tohle muzeum je naprosto neuvěřitelné, dají se tam strávit roky, fakt. Nás tísnil čas, tak jsme měly jen malinkou chviličku na proběhnutí pár metrů, ale byla to bezvadná chvilička. (Několik málo týdnů zpět jsem se koukala na dokument, který hovořil o křišťálových lebkách a mě to zaujalo, no a když jsem nečekaně náhodou na jednu narazila, nedokázala jsem tomu uvěřit. Ihned jsem dala malou přednášku kamarádkám, ale myslím, že je historie křišťálové lebky moc nezaujala. Já jsem však byla fascinovaná. V tomhle stavu bych vydržela i déle, ale spěchaly jsme, takže sbohem Britské muzeum, někdy příště!)

The National Gallery
Další páni. Zapište si to na svůj bucketlist, protože tohle bylo něco.
Wifi free, teplo, velké a pohodlné sedačky, navíc to umění, žejo. Dělám si srandu, tohle všechno tam je, ale obrazy Národní londýnské galerie stojí za to. Opět novorenesanční architektura na vás dýchá ze všech koutů a očarovává srdce i oči.

Samozřejmě London Eye, HMS Belfast a další jsme také navštívily.


Myslím, že tohle „menší shrnutí“ našeho výletu prozatím stačí.
Doufám, že jsem Vás alespoň trochu inspirovala.
Tak kupte letenky a vyrazte! Tu londýnskou krásu, dobrodružství, chutě, vůně, dojmy a vjemy doma neseženete!


Mějte se krásně!

Olga.

6 komentářů:

  1. Moc hezký článek. A věřím, že se do Londýna zase vrátíš a uvidíš ho jinýma očima. Podobně to mám i já. Je užasný!
    Černé Káče

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti!
      Ano, věřím a vím, že se tam znovu brzy podívám. Neskutečně mě fascinuje, jak každou roční dobu či dokonce denní hodinu mění tváře.

      Vymazat
  2. bože, ty jsi nádherná :O <3 :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek a moc hezké fotky :) jen tak dál

    OdpovědětVymazat